Hotel + pizzeria, io2014

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Inżynieria oprogramowania, UWM, 2008

 

Grupa  ( dzień tygodnia, godziny zajęć)IO+ISIZespółKierownik

Mariusz Stawski

 

Szymon Pogorzelski

 

Przemysław Uznałowicz

* - patrz uwagę

 

Kontakt e-mail

Pepsi129@wp.pl

Konspekt

Temat

System do zarządzania pizzerią i hotelem

Opis
(w tym – dla kogo jest przyszły system dedykowany)

System dedykowany jest dla klientów oraz pracowników pizzerii i hotelu.

System będzie zajmował się przyjmowaniem zamówień w pizzerii, sprawdzaniem dostępności artykułów spożywczych, informowaniem o potrzebie uzupełnienia zaopatrzenia oraz informowaniem o wolnych pokojach, terminach w których pokoje są zarezerwowane, które pokoje trzeba posprzątać.

Uzasadnienie
(w tym potencjalne obszary zastosowania przyszłego SI)

 

Cel(e)

(w punktach)

* Usprawnienie przyjmowania i realizacji zamówień.

* Uzupełnianie produktów w pizzerii.

* Usprawnienie wynajmu pokojów.

Zakres

(w punktach – funkcjonalność pozwalająca realizować cel(e))

·         Informowanie klienta o dostępnych produktach

·         Kontrola nad zamówieniami

·         Kontrola nad stanem produktów

·         Informacja o dostępnych pokojach

·         Informacje o potrzebie po sprzątania pokoju

Narzędzia

(w tym środowisko tworzenia aplikacji)

Enterprise Architect, C++

Bibliografia (książki,
e-booki,  www)

 

* Uwaga - zespoły powinny być 2-3 - osobowe. W przypadku konieczności utworzenia zespołu 4-osobowego należy uzasadnić tę konieczność - wykonać oszacowanie złożoności projektu (np. model COCOMO) i wykazać, że do realizacji potrzebna jest czwarta osoba. Poza tym taki zespół będzie miał dodatkowe zadania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel + pizzeria

Opis klienta:

Chciałbym system informatyczny, który będzie mnie wyrózniał mnie spośrod konkurencji, chce żeby klienci przychodząc po pizzę na wejsciu mogli sami ułożyć sobie składniki lub podejrzeć te proponowane przez nas.  Sprzedajemy od 20 do 40 pizz dziennie. Chce kontrolować składniki na nie żeby zawsze mieć wszystko na stanie i wiedzieć ile czego mam i ile danego dnia trzeba ich zakupić. Nie chcę trzymać pomidorów przez miesiąc, zawsze muszą być swieże. W pózniejszym czasie chciałbym zeby ten system kontrolował równiez moj hotel ktory miesci się w tym samym budynku.
Pod koniec kazdego dnia chciałbym wiedzieć co trzeba zamówić kolejnego dnia rano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

Wybór organizacji:

- recepcja – hotel;

- bar – kuchnia;

- kuchnia – magazyn;

- magazyn zamówienia;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia – magazyn - zamówienia towarów będziemy traktować jako jednolity aktor.

Zamówienia klienta – bar – zamówienie tylko obsługiwane przez bar.

 

 

 

 

 

Biznesowy kontekst organizacji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Model funkcjonowania organizacji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Model pojęć organizacji

 

-barman- przyjmuje zamowienia w lokalu, przez internet i telefon, zleca zamowienia kucharzowi, pobiera oplaty; przedstawianie oferty hotelowej, wydawanie kluczy

-kucharz-przyjmuje zamowienia od barmana, sporzadza zamowienia, przekazuje sporzadzone zamowienia kierowcy lub barmanowi, wysyla zamowienia brakujacych towarow managerowi, pobiera zamawiany towar z magazynu na kuchnie.

-manager- wysylanie zamowien do hurtownii, koordynowanie pracy całej pizzerii

-kierowca- rozwozenie zrealizowanych zamowien do klientów, pobieranie oplat

-hurtownik opakowań-wysylanie pudelek do pizzy

-Hurtownik spożywczy-przygotowywanie zleconych zamowien

-Księgowa (zewnętrzna)- prowadzenie ksiegowosci lokalu

-klient- sklada zamowienia w lokalu; sklada zamowienia poprzez aplikacje w tablecie; sklada zamowienia poprzez internet; placi za zrealizowane zamowienie

-Gosc -pobieranie kluczy do pokoju, wybieranie oferty hotelowe

-dostawca-dostarcza przygotowane zamowienia lokalowi

 

 

 

Lista procesów biznesowych, przypadków użycia

- złożenie zamówienia

- przekazywanie zamówienia

- przygotowanie pizzy

- wydanie pizzy

- zamówienie towaru

- analiza stanów

 

 

 

Diagram przypadkow uzycia

Scenariusze przypadków użycia

Złożenia zamówienia –

1.Interesant podchodzi do kasy

2. Interesant wybiera produkt

2a. Nie znajduje danego produktu

3. Składa zamówienie

3a. Nie składa zamówienia

4. Odchodzi od kasy

Wydanie zamówienia –

1.Pracownik wydaje zamówienie.

1a. Pracownik nie wydaje zamówienia

2. Interesan odbiera zamówienie

2a. Interesant nie odbiera zamówienia

Sprawdzenie dostępności produktów –

1.Sprawdzanie dostępności produktów

2.Produkty są dostępne

2a. Brak dostępnych produktów

Dostępność pokoi –

1. Interesant Podchodzi do recepcji

2.Słada zapytanie o dostępność pokoi

3.Pokoje są dostępne

3a. Brak wolnych pokoi

3b. Odchodzi od recepcji

4. Wybiera pokój

4a.Nie wybiera pokoju

4b. Odchodzi od recepcji

Przyjęcie zamówienia –

1.Pracownik przyjmuje zamówienie

1a. Pracownik nie przyjumje zamówienia

Odbiór zamówień –

1. Dostawca wysyła zamówienie

2. Pracownik odbiera zamówienie

2a. Nie przyjmuje zamówienia

2b. Zamówienie wraca do dostawcy

Wysyłanie zamówień

1.Pracownik wybiera produkt

1a. Nie wybiera produktów

2. Pracownik składa zamówienie

2a. Nie składa zamówienia

3. Dostawca sprawdza dostępność produktów

3a. Brak dostępnych produktów

4 Dosawca przyjmuje zamówienie

Rezerwacja pokoju-

1.Interesant rezerwuje pokój

1a. Nie rezerwuje pokoju.

1b. Odchodzi od recepcji.

2.Pracownik przyjmuje rezerwacje

2a. Pracownik nie przyjmuje rezerwacji

3.Wydaje klucze.

4.Interesant odbiera klucze

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lkw.htw.pl