Holodziec, Przepisy, kuchnia rosyjska

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Holodziec

Hołodziec to rosyjski odpowiednik naszych nóżek wieprzowych, potrawę przygotowuje się również z wołowiny. Haładziec tradycyjnie podawany jest podczas Bożego Narodzenia. 

Przygotowanie: 60 min.

 

Składniki na 4 porcje


 

1 golonka wieprzowa ok. 500 g

 

 

2 nóżki wieprzowe ok. 500 g

 

 

2 bulionetki Bulion wołowy KNORR

 

 

ziele angielskie

 

 

liść laurowy

 

 

pieprz czarny w ziarenkach

 

 

przyprawa Delikat w płynie KNORR

 

 

Etapy przygotowania


 

1.

Zalej mięso i bulionetki Bulion wołowy KNORR dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy w płynie Delikat KNORR, następnie odstaw do ostudzenia.

 

 

 

 

2.

Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje.

 

 

 

 

3.

Pokrój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.

 

 

 

 

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lkw.htw.pl