[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Holodziec
Hołodziec to rosyjski odpowiednik naszych nóżek wieprzowych, potrawę przygotowuje się również z wołowiny. Haładziec tradycyjnie podawany jest podczas Bożego Narodzenia.
Przygotowanie: 60 min.
Składniki na 4 porcje
•
1 golonka wieprzowa ok. 500 g
•
2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
•
2 bulionetki Bulion wołowy KNORR
•
ziele angielskie
•
liść laurowy
•
pieprz czarny w ziarenkach
•
przyprawa Delikat w płynie KNORR
Etapy przygotowania
1.
Zalej mięso i bulionetki Bulion wołowy KNORR dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy w płynie Delikat KNORR, następnie odstaw do ostudzenia.
2.
Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje.
3.
Pokrój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]